Het Nobele Achtvoudige Pad van Yeunten Ling

Voorstel voor een meditatieve wandeling rond het landgoed


Vertrek : Groot standbeel van de Boeddha. Met de rug naar het kasteel, stappen we in de richting van de serre en nemen het pad naar links, met rechts een krachtige wilg, en volgen de door natuurliefhebbers en vrienden van Yeunten Ling aangewezen route. Het is het begin van een ballade die het hele domein omcirkelt. Dit pijlencircuit werd ingehuldigd door Lama Zeupa, Lama Tashi Nyima en hun vrienden als het 'Nobele Achtvoudige Pad', een naam die ons herinnert aan de kostbare leringen van de Boeddha over de bevrijding van het lijden.  
Het pad loopt eerst langs een kleine schaduwrijke beek en stijgt vervolgens naar een beboste heuvel waar hoge en majestueuze bomen van verschillende soorten ons omringen. Mooie beuken en kastanjebomen met hoge kronen reageren op de wind die in hun takken blaast. De wandelaar wordt opgenomen door het lied van de natuur gemaakt van stilte en het geritsel van deze prachtige bomen ... Is de natuur niet de grootste kunstenaar?
Het pad leidt uiteindelijk naar de ingang van het landgoed, altijd dankzij de richtingaanwijzers. Daar dien je dan de weg over te steken en daal je langs een beekje dat leidt naar een vijver met lotusbloemen (in de zomer), waar je kunt zitten en rusten of mediteren. Dan loop je rond de vijver, en ga je over een rood smeedijzeren bruggetje dat leidt naar het pad dat uitgeeft op de parkeerplaats voor de bezoekers en de vijver rond het kasteel. 
De volledige wandeling duurt 1 uur voor de rustige wandelaars of jonge kinderen.
Het is aan te raden om tijdens deze wandeling af en toe te pauzeren en te mediteren over de acht factoren van het Noble Pad. 
Meditatie over het Nobele Achtvoudige Pad

Het doel van deze reflectie is het beëindigen van het lijden.                    

Eerste en tweede factor: juiste visie en juiste begrip.                   
Om precies het lijden te begrijpen en het welzijn van zichzelf en levende wezens aan te moedigen.

Derde factor : juiste intentie. 
Cultiveer in wezen de intentie onder geen enkel voorwendsel de anderen te schaden. 

Vierde en vijfde factor : juiste woord en juiste actie.
Pratiquer la discipline morale avec son corps, sa parole et son esprit; la vie gagnera alors en paix et harmonie au-dedans et autour de soi. 

Zesde factor : juiste bestaansmiddelen. 
Het leven verdienen op de juiste manier, zonder schade te berokkenen aan de planeet of anderen, vereist eerlijkheid en respect voor iedereen, mensen en dieren.

Zevende factor : juiste inspanning.
De vrucht van onwrikbaar doorzettingsvermogen, de juiste inspanning zal je in staat stellen om je geest geleidelijk te oefenen, vanaf de staat van duisternis tot die van het Ontwaken.

Achtste factor : juiste concentratie. 
Waakzaamheid of de aanwezigheid van de geest zal je geest op het niveau van juiste aandacht houden en maakt het mogelijk om hem te verankeren op een natuurlijke wijze. 


Ten slotte zal eenpuntige concentratie de andere mentale factoren verenigen die betrokken zijn bij het 'weten', zonder enige afleiding. Dat is de grote gemoedsrust.

De hoogste verwezenlijking van het pad is dat we bevrijd worden van het lijden, dank zij een volgehouden praktijk, met name het combineren van de acht factoren, tot aan de verwezenlijking.

 

 

Texte Odoo et bloc d'image